Deti z psychiatrickej kliniky v Košiciach spolupracujú s klaunami

09.10.2012 Košice

Košice 9. októbra (TASR) - Zdravotní klauni navštevujú tento týždeň v rámci "Cirkusu Paciento" detských pacientov I. psychiatrickej kliniky košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP). Spoločne nacvičujú program piatkového (12.10.) zábavného vystúpenia pre rodičov, zdravotníkov a iné deti.

Zdravotní klauni sú tentoraz bez kostýmov a červených nosov. "Ich úlohou totiž nie je rozosmiať malých pacientov, ale urobiť z nich na celý týždeň svojich spolupracovníkov. Klauni sa s deťmi podelia o časť zručností z oblasti kúzlenia, žonglovania a používania najrozličnejších rekvizít, teda o umenie rozdávať smiech," uviedla dnes hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Cirkus Paciento je celotýždňový program, ktorý rozširuje možnosti pozitívneho pôsobenia zdravotných klaunov na detských oddeleniach nemocníc a zároveň zvyšuje aktívne zapájanie sa detí do vytvárania dobrej nálady. Štyri dni za sebou trávia deti, ktoré vopred vyberú lekári a sestry podľa ich zdravotného stavu a možností, s dvoma alebo troma zdravotnými klaunmi zábavným učením, kúzlením a huncútstvami.

Celý program vyvrcholí predstavením pod cirkusovým šapito pre publikum z radov rodičov, zdravotníckeho personálu a ostatných detí. Hospitalizovaní malí pacienti sa tak aspoň na okamih sami stanú zdravotnými klaunami a majú možnosť pozitívne pôsobiť nielen na svoju psychiku, ale aj na psychiku druhých. Deti a ich rodičia vystúpia vystrojení náležitými rekvizitami, kostýmami. Na záver predstavenia dostanú deti darčeky.
 

Vyberte región